citroen kaneel bruisballen zelf maken

Citroen kaneel bruisballen zelf maken

De zelfgemaakte bruisballen die we eerder op ons blog plaatsen zijn een grote hit op Pinterest. Bijna dagelijks krijgen we een nieuwe melding “Je hebt een goede smaak”. Thanks, Pinterest! Daarom vandaag weer een nieuwe tutorial voor kaneel citroen bruisballen.

De maand januari is natuurlijk #selfcare maand bij uitstek. Zeker tijdens de lockdown is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Lekker in bad gaan vind ik echt ultiem genieten. Stukkie chocola erbij, koppie thee (of glaasje rode wijn) – niets meer aan doen. Ik heb dan ook een flink arsenaal aan badproducten staan. Maar het is natuurlijk nóg leuker om die zelf te maken!

De meeste ingrediënten voor deze kaneel citroen bruisballen kun je in de supermarkt vinden. Het enige dat je verder nodig hebt is citric acid (ook wel citroenzuur genoemd – bijvoorbeeld hier te koop) en citroen essentiële olie (te koop bij onder andere Holland & Barrett).

In deze kaneel citroen bruisballen gebruik ik een mix van baksoda (ook wel natriumbicarbonaat genoemd) en bakpoeder. Dit zorgt ervoor dat de ballen iets steviger zijn, dan wanneer je alleen baksoda gebruikt.

Bruisballen zijn temperamentvol – de kleinste verandering kan je bal maken of breken. Zoals je op de foto ziet is een van mijn bruisballen een beetje gebarsten. Geeft niks, in bad valt hij toch uit elkaar. Een paar tips:

  • Laat de bruisballen niet te lang in de mal zitten. Je loopt het risico dat ze dan aan de mal blijven kleven
  • Het mengsel moet aanvoelen als vochtig zand, voor je het in de mal doet. Zeker niet te nat maar ook niet te korrelig
  • Je moet het water héél voorzichtig toevoegen aan de droge ingrediënten, het wordt al gauw te nat. Je kunt hiervoor een spuitfles gebruiken

citroen essentiële olie bruisballen zelf maken diy

Benodigdheden voor ongeveer 3 ballen (afhankelijk van de grootte van je mal):

  • 60 g maïzena
  • 80 g citroenzuur
  • 60 g baksoda
  • 70 g bakpoeder
  • 2 el kaneelpoeder
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl gele kleurstof voor voedsel
  • Een paar drupjes citroen essentiële olie
  • Een beetje water
  • Een bruisbal mal

Zo maak je de citroen kaneel bruisballen

Meng eerst de droge ingrediënten met elkaar: de maïzena, citroenzuur, baksoda, bakpoeder en kaneel.
Voeg de olijfolie, essentiële olie en de kleurstof toe en meng het geheel met je handen goed door.
Voeg nu beetje bij beetje water toe, tot het mengsel vochtig is, maar niet nat. Doe het mengsel in de bal en druk goed aan. Haal de bal na 30 minuten uit de bal en laat voor minstens 24 uur drogen.

 

citroen kaneel bruisballen zelf maken

Gerelateerde posts