stof verven avocado natuurlijk diy tutorial

Stof natuurlijk verven met avocadopitten: roze servetten

Met avocadopitten kun je een stukje stof op magische wijze transformeren. De kleur wordt, hoe kan het ook anders met een avocado, een prachtige millenial roze. In deze tutorial leggen we je stap-voor-stap uit hoe jij ook textiel kan verven met avocadopitten.

 stof natuurlijk verven avocado diy stap 1

Op een natuurlijke manier stoffen verven is in opkomst. Geen wonder ook, het past immers perfect in een ‘eco-lifestyle’. De ingrediënten voor je natuurlijke kleurstof heb je vast al je keukenkastje staan (zoals bijvoorbeeld kurkuma) of je gebruikt restafval (zoals uienschillen). Daarmee is textiel verven met natuurlijke kleurstoffen een duurzame en goedkope hobby.

Voor deze DIY maken we ook gebruik van afval: de pitten en schil van een avocado. Afhankelijk van de hoeveelheid pitten en schillen, de kooktijd en de soort avocado kan je verschillende tinten roze maken. Wie had gedacht dat de bruine avocado zo’n mooie kleur zou opleveren? It’s like magic!

Kies een natuurlijk materiaal voor je stof, zoals linnen of katoen. Dit pakt de verf beter. Wij maakten servetten, maar je kan natuurlijk ook een T-shirt of kussensloop verven.

stof natuurlijk verven avocado

Benodigdheden

  • 2 avocadopitten
  • Avocadoschil van 1 avocado
  • Stof van natuurlijk materiaal

Zo verf je stof met avocadopitten

Was de stof voor je begint. Gebruik géén wasverzachter, dat laat een laagje achter. Ik gebruikte in plaats daarvan een scheutje schoonmaakazijn.

stof natuurlijk verven avocado tie dye

Voor een tie-dye effect knoop je op verschillende plekken je stof vast. Als je de stof een gelijkmatige kleur wilt geven, sla je deze stap over.

Zorg dat de avocadopitten en schil goed schoon zijn. Plaats de avocadopitten met de schil in een grote pan koud water. Breng aan de kook en laat ongeveer een uur pruttelen. Het water zal langzaamaan een bruin-rode kleur krijgen.

stof natuurlijk verven avocado pan weken

Voeg de stof toe aan de pan en laat nog 2 – 3 uur staan, afhankelijk van hoe donker je de kleur wilt. Let op: natte stof is iets donkerder van kleur.

Haal de pan van het vuur en spoel de stof goed uit. Verwijder de touwtjes. Laat de stof drogen en klaar ben je!

stof natuurlijk verven avocado eten roze pasta tafelsetting

stof verven avocado natuurlijk diy tutorial

Gerelateerde posts