babka recept jam

Babka met jam recept

Zondag, bakdag! Vandaag delen we een recept voor een babka met jam. Een wattes, you may ask.  Een babka is een zoet gevlochten broodje, dat je veel ziet in de traditionele Joodse keuken, gevuld met chocola, marsepein of jam. Als ik het internet zo moet geloven, zie je dit broodje veel voorbij komen in New York. Ook hier in London zie je deze keuken veel met zaken als Honey&Co, Palomar en natuurlijk Ottolenghi.

De basis voor een babka is een verrijkt deeg. Dat is een sowieso goed deeg om in je bak repertoire te hebben, aangezien het de basis is voor vanalles lekkers zoals brioche, kaneelbroodjes of krentenbollen.

Ik vind een babka héérlijk omdat het zoet is, maar niet té. Elke hap is anders. Dan weer zacht deeg, dan weer de vulling, een knapperig korstje… lekker!!

Het maken van een babka is ook echt leuk om te doen en ook niet onbelangrijk: het ziet er prachtig uit.

Het traditionele recept is enorm tijdrovend en kan zo de hele dag in beslag nemen. Hoewel wij tijdens deze lockieD niet veel anders te doen hebben, ben ik toch voor een simpelere versie gegaan.

Je kunt je babka nog afmaken door het te besprenkelen met suikersiroop. Omdat jam vrij zoet is, heb ik dat in deze versie niet gedaan. Een paar weken terug maakte ik een babka met nutella en toen was dat wel echt een lekkere toevoeging.

babka recept jam bakken 

Ingrediënten

  • 275g bloem
  • 7 g (1 zakje) gist
  • 25 g basterdsuiker
  • 1 snufje zout
  • 2 eieren
  • 50 ml volle melk
  • 80 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • Een beetje extra bloem en boter, voor bestuiven en invetten
  • 250 g jam
  • handje amandelschaafsel

 

Jam babka recept

 
Klop de eieren los. Doe de bloem in een kom en voeg aan de ene kant de suiker en zout toe en aan de andere kant de gist (gist en zout moeten elkaar niet raken). Maak een kuiltje in het deeg en giet hier de melk en de eieren in. Kneed door. Voeg blokje voor blokje de boter toe en kneed door tot een soepel deeg – of laat je keukenmachine het werk doen.

Laat het deeg minstens 1 uur rusten tot het in volume is verdubbeld.

Verwarm je oven voor op 190 ºC.

Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van 40 x 30 cm. Smeer in met een laag jam en besprenkel met het amandelschaafsel. Laat 1cm over langs de randen.

Start van de lange kant en rol het deeg in een strakke rol, met de naad aan de onderkant. Snij de onderkanten van de rol af om het wat netter te maken en snijd vervolgens de rol door de lengte door zodat je de vulling ziet. Vlecht het deeg nu om elkaar heen.

Vet een bakblik in en plaats je babka in je bakblik.

Zet je babka in de oven voor 15 minuten. Zet dan de oventemperatuur lager, op 170 ºC en bak voor nog zo’n 25 minuten. De babka is klaar als je er een satéprikker in kan steken en deze er schoon uit komt.

 

babka recept jam

Gerelateerde posts