focaccia kunstwerk recept

Focaccia kunstwerk

Tover een blank brood canvas om tot een prachtig eetbaar meesterwerk met groenten en kruiden. 

Tijdens de lockdowns leek het alsof de hele wereld aan het brood bakken was geslagen. De zuurdesembroden en kaneelbolletjes waren overal. Een nieuwe trend die ik ook spotte is het focaccia kunstwerk, ook wel #focacciagarden genoemd. Het idee is simpel: je belegd een focaccia brood met allerlei kruiden en groenten. Het resultaat is even heerlijk als dat het er prachtig uitziet. Helemaal Instagram-proof dus! 

focaccia kunstwerk recept

Het maken van een focaccia is absoluut niet moeilijk. Zeker als je een broodbakmachine of keukenmachine gebruikt, die het deeg voor je kan kneden. Maar ook als je dat niet hebt, is focaccia een perfect brood voor beginners. Het kan eigenlijk niet mislukken.

Je kunt voor de topping eigenlijk alle kruiden en groenten gebruiken, maar het beste resultaat bereik je met ‘stevige’ groenten zoals ui of rozemarijn en bijvoorbeeld liever geen courgette of basilicum, dat te waterig is. Bonus als de groenten voor jouw kunstwerk erg kleurrijk zijn! Gebruik bijvoorbeeld:

  • Asperges
  • Rode ui
  • Chilipeper 
  • Rozemarijn
  • Olijven
  • Wortel
  • Paprika
  • Vijgen

Zo maak je het focaccia kunstwerk

Ingrediënten

  • 300 gr bloem
  • 7 gr gist (1 zakje)
  • 1 tl zout
  • 175 ml lauw water
  • snufje suiker
  • 2 el olijfolie, plus een beetje extra voor invetten en bestrijken
  • Toppings naar keuze, in dunne plakjes gesneden

Recept voor de focaccia tuin 

Meng in een kommetje het lauwe water met een snufje suiker en laat even staan. Meng de bloem met het zout. 

Voeg de olijfolie en het water toe aan de bloem en kneed tot een soepel deeg. Als je geen machine hebt, moet je het deeg zo’n 10 – 15 minuten kneden.

Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg een uur rijzen.

Als het deeg in volume is verdubbeld, kun je het gaan uitrollen tot ongeveer 1cm dik. Bestrijk met een dun laagje olijfolie en leg je toppings erop. Wees creatief!

Laat het deeg nogmaals 20 minuten rijzen onder een vochtige theedoek.

Verwarm de oven tot 200ºC en bak de focaccia in zo’n 20 minuten gaar. Je kunt de focaccia een paar dagen bewaren, maar vers is hij het lekkerst!

 

focaccia kunstwerk recept

Gerelateerde posts