Maankoekjes: suikerkoekjes met gemarmerd fondant

Het zijn gekke tijden momenteel. Er worden zoveel meningen gedeeld online dat het lastig kan zijn om feit van fabel te onderscheiden. Eén feit staat echter vast: de komende tijd zullen we zoveel mogelijk thuis moeten blijven.

Daarmee is het een tijd om oude hobbies af te stoffen of nieuwe skills te leren. De komende tijd zullen wij dan ook doen waar we goed in zijn: leuke tips delen om je dagelijks leven nèt iets specialer te maken. Want met een beetje creativiteit maak je van elk moment iets bijzonders.

Je kunt ons ook volgen op Instagram voor dagelijkse tips voor mooie accounts om te volgen, boeken om te lezen, creatieve projectjes en meer.

Vandaag toveren we simpele koekjes om tot prachtige maankoekjes. Leuk om samen met de kinderen te maken, of natuurlijk gewoon lekker voor jezelf.

Maankoekjes

De basis voor deze koekjes zijn suikerkoekjes. Een echt basisrecept dat heel handig is om in je repertoire te hebben. Suikerkoekjes bevatten relatief veel bloem en behouden daarmee hun vorm in de oven. Perfect dus als je de koekjes wilt decoreren!

Het koekjesdeeg moet je tussendoor een uur koelen. Gekoeld deeg zorgt ervoor dat de koekjes haar vorm nog beter behouden. Onze pro-tip: rol je deeg eerst uit en koel het deeg als een plak. Hierdoor kan je het deeg erna gemakkelijk verder bewerken en zit je niet met een keiharde bol koud deeg.
Rol hiervoor het deeg uit tot een plak van ongeveer 1 cm dik en leg het tussen huishoudfolie. Zo kun je het gemakkelijk koelen.

Ingrediënten

200 g witte basterdsuiker
200 g boter
1 tl vanille extract
1 ei
400 g bloem (geen zelfrijzend bakmeel!)

Witte fondant
Zwarte fondant
2 el poedersuiker

Zo maak je de maankoekjes

Mix de suiker met de boter tot een romige massa. Voeg het ei en vanille extract toe en mix tot het in het geheel is opgenomen.

Voeg de bloem toe en meng tot een stevig deeg. Rol het deeg uit en laat het een uur koelen in de koelkast.

Rol het deeg verder uit tot ongeveer ½ cm dik op een met bloem bestoven werkblad. Gebruik een uitsteekvorm of een glas om rondjes te steken van het deeg.

Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze gaar in de oven op 180º voor zo’n 10 – 12 minuten. De koekjes zijn klaar als de randjes goudbruin kleuren.

Laat de koekjes goed afkoelen op een rooster.

Ga terwijl de koekjes in de oven liggen aan de slag met je fondant. Maak twee rolletjes fondant: een dikke witte en een dunne zwarte. Om een marmeren effect te krijgen draai je deze slieren vervolgens om elkaar heen. Meng de fondant niet te veel, je wilt de strepen blijven zien.

Rol de fondant uit en steek rondjes uit met een glas of koekjessteker. Laat de rondjes een beetje uitharden.

Meng de poedersuiker met een theelepel water tot een dik papje. Bestrijk de fondant met deze “lijm” en plak de fondant op de koekjes.

 

 

Gerelateerde posts