waterverf koekjes bloemen recept lente suikerkoekjes

Waterverf koekjes bloemen

Deze waterverf koekjes zien er toch uit alsof ze zo uit de winkel komen? Ze zijn niet alleen mega cute, maar ook nog eens makkelijk om te maken!

De basis voor deze waterverf bloemen koekjes zijn suikerkoekjes. We deelden al eerder een recept voor dit basiskoekje met een ‘marmerlook’. Met suikerkoekjes kan je echt alle kanten op, het is echt een handig basisrecept.

waterverf koekjes lente kleurrijk

Wij schilderen al onze kaarten en posters in waterverf, dus deze koekjes wilden wij uiteraard proberen. Het brengt alles samen waar we dol op zijn: creatief bezig zijn, schilderen, bakken én lekker eten. Ook voor kinderen is dit een leuke activiteit om samen te doen.

Voor deze bloemen koekjes hielden we het kleurrijk en simpel, maar je kunt je creativiteit de vrije loop laten op waterverf koekjes. Het canvas is een laagje fondant en voor de verf gebruik je kleurstof. Je lengt de kleurstof aan met een kleurloos extract, zoals amandelextract. Je kunt ook een scheutje wodka gebruiken. Water is minder geschikt, omdat dat het fondant heel plakkerig maakt.

Het resultaat is prachtig. In een mooi doosje of zakje doet de waterverf koekjes het ook goed als kleinigheidje voor moederdag.

koekjes recept lente bloemen pasen

Ingrediënten

  • 200 g witte basterdsuiker
  • 200 g boter
  • 1 tl vanille extract
  • 1 ei
  • 400 g bloem (geen zelfrijzend bakmeel!)
  • Witte fondant
  • Gel kleurstof in verschillende kleuren
  • Amandelextract of ander kleurloos extract

Zo maak je de waterverf koekjes

Mix de suiker met de boter tot een romige massa. Voeg het ei en vanille extract toe en mix tot het in het geheel is opgenomen.

Voeg de bloem toe en meng tot een stevig deeg. Rol het deeg uit en laat het een uur koelen in de koelkast.

Rol het deeg verder uit tot ongeveer ½ cm dik op een met bloem bestoven werkblad. Gebruik een uitsteekvorm om bloemen uit te steken van het deeg.

Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze gaar in de oven op 180º voor zo’n 10 – 12 minuten. De koekjes zijn klaar als de randjes goudbruin kleuren.

Laat de koekjes goed afkoelen op een rooster.

Bestuif je werkblad met bloem en rol je fondant uit tot een lap van ongeveer ½ cm dik. Steek met dezelfde uitsteker bloemen uit.

Maak de fondant een klein beetje vochtig door je vinger in een bakje water te dopen en daarmee over de fondant te strijken. Dit maakt je fondant plakkerig en zo kan je de bovenkant ‘vastplakken’ op de koekjes.

Maak de verf in aparte bakjes voor elke kleur. Meng een paar druppels extract met je kleurstof. Hoe meer extract je gebruikt, hoe lichter de kleur wordt.

Schilder de koekjes met een kwastje in een patroon dat jij mooi vindt en laat goed drogen.

waterverf suikerkoekjes

waterverf koekjes bloemen recept lente suikerkoekjes

Gerelateerde posts