Sambal zelf maken

Zelfgemaakte hete saus / sambal

Een van de dingen die ik mis sinds ik (Roos) in Londen woon is Indonesisch eten. Er is een enorm aanbod aan Indisch eten, maar niets Indonesisch! Op zich ook wel logisch, als je kijkt naar de voormalige kolonieën. Maar jammes is het wel. Geen tempeh, atjar of satesaus voor mij dus.

Een groot gemis is dan ook sambal. Sambal is lekker op àlles! Zelf een doodsimpele boterham met kaas fleurt ervan op (hoewel ook goede kaas en lekkere boterhammen moeilijk te krijgen zijn… maar dat is een ander verhaal).

Maar uiteraard bedacht ik me toen dat ik sambal ook heus zelf zou kunnen maken. Hoe moeilijk kan dat zijn?

Waar ik echter niet bij stil had gestaan, is dat de ingrediënten voor sambal ook lastig te verkrijgen zijn. Als in, onmogelijk.

sambal recept

Het begint al bij de pepertjes. Je gebruikt rode pepers. Prima te koop bij de supermarkt. Maar je hebt ook Madame Janette pepers nodig. Deze gele pepertjes worden ook wel Surinaamse gele pepers genoemd en zijn erg pittig. In Nederland liggen die gewoon bij de appie in de schappen. Maar hier? Werkelijk nergens te koop.

Een ander belangrijk ingrediënt is trassie. Trassie is een mengsel van gefermenteerde en gezouten garnalen. Een soort garnalen-bouillonpoeder. Wederom: gewoon te koop bij de Albert Heijn. En wederom: nergens te vinden in Londen.

Lang verhaal kort: ik maakte sambal zonder trassie en zonder madame janette pepers. En toen ik klaar was kwam ik erachter dat ik ook de ui was vergeten. Ik vond zelf dat ik dit recept dus echt met goed fatsoen geen “sambal” meer mocht noemen.

Dus bij dezen: een heerlijk recept voor hete saus! Gelukkig is deze pittige saus wel erg lekker.

hete saus recept

Ingrediënten

180 g rode pepertjes
3 groene pepertjes
3 teentjes knoflook
1 bouillon blokje
1 el witte wijn azijn
2 el sojasaus
1 el visssaus
3 el sesamolie

Zo maak je de hete saus

Hak de pepertjes en knoflook in stukjes. Je hoeft de pitjes en zaadlijsten niet te verwijderen, die maken de saus extra pittig.

Meng met de rest van de Ingrediënten – behalve de olie – in de blender tot een puree. Je kunt de saus helemaal glad maken. Ik vind het wel lekker als het nog een paar stukjes in zitten.

Verhit de sesamolie in een pan en laat goed heet worden. Bak al roerend hierin het peper-mengsel aan voor zo’n 5 minuten.

Giet de saus in een schoon potje.

 

Sambal zelf maken

Gerelateerde posts