Terracotta vaasjes DIY

Je hebt deze ‘trash to terracotta’ trend wellicht al voorbij zien komen: van oude vaasjes maak jij in een handomdraai deze mooie terracotta vazen.

Met een beetje verf en bakpoeder maak je eenvoudig zelf kalkverf dat een dikke textuur heeft. Hiermee tover je elke vaas, fles of glas om tot een prachtig object dat eruit ziet alsof het zo uit je favoriete winkel komt. 

De afgelopen tijd heb ik mijn feed lekker volgegooid met interieurinspiratie, decor tips en DIYs. Zodoende stuitte ik op de #trashtoterracotta trend – een simpel trucje om je oude vazen te ‘upcyclen’ met groots resultaat.

Ik fietste direct naar de lokale kringloopwinkel om voor nog geen 5 euro vaasjes in te slaan. Vaasjes waar ik normaal voorbij zou zijn gelopen want niet mijn kleur of viezig. Nu kon ik ze leuk een tweede leven geven! 

Je kunt voor deze DIY allerlei verschillende verf gebruiken. Ik gebruikte acrylverf, maar het kan ook met een simpele hobbyverf of een restje muurverf. Je kunt de verf mengen in elke gewenste kleur, zodat het mooi in de interieur past!

Dit heb je nodig:

  • Oude vaasjes, glazen of flesjes
  • Verf 
  • Baksoda 
  • Kwast 
  • Bakje om de verf in te mengen

Zo maak je de terracotta vazen

Maak de vaasjes goed schoon met een beetje afwasmiddel en laat goed drogen. 

Gebruik een plastic bakje voor het mengen van je verf. Doe een beetje verf in het bakje. De hoeveelheid verf die je nodig hebt hangt af van hoeveel vaasjes je wilt gaan schilderen. Ik zou met weinig beginnen, je kunt immers altijd meer maken. 

Meng met een lepel baksoda door de verf. Ik gebruikte een 2:1 ratio van verf versus baksoda maar minder kan ook – afhankelijk van hoeveel textuur je aan de verf wilt geven. Als de verf heel korrelig aanvoelt, voeg dan een klein beetje water of meer verf toe. 

Schilder de vaasjes met de textuurverf. Voor een mooi resultaat, laat je de verf drogen en breng je nog een laag aan.