Tekst geboortekaartje

tekst voor op geboortekaartje

 

Wat schrijf je op een geboortekaartje?

Je hebt een mooi design gekozen voor je geboortekaartje, maar welke tekst schrijf je nu op een geboortekaartje? Uiteraard is dit helemaal aan jou, maar in deze blog helpen we je een beetje op weg. 

 

De naam

Het belangrijkste op een geboortekaartje is natuurlijk de naam van de baby! Veel mensen plaatsen de voornaam of roepnaam van de baby op de voorkant en de volledige naam op de achterkant of binnenin het kaartje. Over het algemeen wordt de achternaam niet vermeld, tenzij deze bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend is. 

Tip: check altijd de spelling van de naam, zeker bij vernoemingen. Het zoontje van Roos heet bijvoorbeeld Lex Willem Franciscus, vernoemd naar beide opa’s. De spelling van Fransiscus moesten we even dubbel-checken en ging zelfs bijna mis! 

Nog inspiratie nodig voor een naam? Check dan onze artikelen met de meest stoere meisjesnamen of deze voor stoere jongensnamen

 

Geboortedatum en -tijd

Op veel van onze geboortekaartjes vindt je de geboortedatum voluit geschreven, zoals: 8 december 2024. Let erop dat in het Nederlands de maand altijd met een kleine letter wordt geschreven. Het kan ook mooi zijn om alle letters in capslock te schrijven: 8 DECEMBER 2024. 
Alleen het gebruik van cijfers is natuurlijk ook prima, zoals 8-12-2024. 

 

Lengte en gewicht

Vaak zie je het gewicht en de lengte van een baby op het geboortekaartje staan. Het gewicht van baby’s wordt over het algemeen weergegeven in grammen. Behalve oma’s, die hebben het altijd over ponden 😉. 

Heb je een grote baby, of juist een heel kleintje? Amber en Roos kregen beiden een baby van ruim 4 kilo en we kozen er dan ook voor om dit niet te vermelden. Geen zin in flauwe grapjes, die dan geheid gaan komen.
De lengte van baby’s wordt niet meer standaard opgemeten bij de geboorte. Als je dit op je geboortekaartje wilt vermelden, geef dit dan vooraf aan bij de verloskundige zodat zij dat kunnen onthouden. 

Het mooist is om consistent te zijn in je aanduidiging: zet je ‘cm’ bij de lengte, in plaats van ‘centimeter’? Gebruik dan ook ‘gr’ voor het gewicht, in plaats van ‘gram’. 


Gegevens gezin

Uiteraard schrijf je de naam van de ouders op het kaartje. Ook hier kan je ervoor kiezen om de achternaam weg te laten, daarin is wederom consistentie het mooist. 

Voor broertjes of zusjes zien we ook vaak een toevoeging zoals ‘trotse grote broer’. 

Jullie adres is handig, zodat mensen gemakkelijk een felicitatiekaartje kunnen sturen voor de geboorte. 

Ben je bang voor onverwachts bezoek van tante Tineke? Vermeld dan jullie telefoonnummer met een korte aanwijzing, bijvoorbeeld ‘stuur even een berichtje voor je komt’. 

 

Introductietekst of gedichtje 

Veel geboortekaartjes worden aangevuld met een introductietekst. Een paar ideeën:

Dolgelukkig zijn wij met de geboorte van:

Trots en blij zijn wij met de geboorte van:

Onzettend blij en gelukkig zijn wij met: 

Zo welkom, onze lieve: 

Zo blij met jou erbij

Daar ben je dan!

Ons gezin is compleet

 

Het kan ook mooi zijn om een kort gedichtje, een mooie zin of een stukje uit een songtekst toe te voegen. Onze suggesties:

 

Grote avonturen beginnen klein

Klein wonder, groot geluk

Groot geluk kan heel klein zijn

Al ons later is met jou

Zo blij met jou erbij

Jij maakt ons compleet

Wens, wonder, werkelijkheid

Als liefde leven wordt, krijgt geluk een naam

Voor de wereld ben jij zo klein, voor ons ben jij de wereld

 

Tot slot

Laat de tekst van je geboortekaartje altijd goed nalezen. Je zult de eerste niet zijn die een foutje maakt, laten we de hormonen maar de schuld geven.