De locatie is vastgelegd, de save the date is verstuurd, de ceremoniemeester en getuigen zijn gevraagd… nu is het tijd om jullie officiële trouwkaart te versturen! In deze blogpost leggen wij uit wat er op een huwelijksuitnodiging vermeld moet worden en geven we onze beste tips.
Volgens de etiquette stuur je de officiële trouwkaart 5 tot 8 weken voor je bruiloft. We zien echter dat stellen dit vaak iets eerder doen, zodat gasten ruim de tijd hebben om alles te plannen en bijvoorbeeld een hotel of oppas te regelen. Trouwen jullie in het buitenland? Dan is het handig om het programma alvast mee te sturen. Zo weet iedereen goed waar ze aan toe zijn en kunnen ze hun reisplannen daarop aanpassen.
Bekijk de collectie trouwkaarten hier.
Begin natuurlijk met jullie namen op de trouwkaart. Traditioneel staat de naam van de bruid vooraan, zoals Julia & Matthijs, maar kies gerust de volgorde die voor jullie het beste klinkt.
Ook handig: vermeld jullie adres, zodat gasten bijvoorbeeld een felicitatiekaart kunnen sturen.
De datum is uiteraard een belangrijk onderdeel, zelfs als je al een save the date hebt verstuurd. Let hierbij goed op de schrijfwijze! In het Nederlands schrijf je de maand met een kleine letter, in het Engels met een hoofdletter. Kies de taal en zorg voor consistentie.
Voorkom verwarring en teleurstelling door duidelijk te vermelden of iemand daggast of alleen avondgast is. Daggasten zijn er de hele dag bij, van ceremonie tot diner. Avondgasten schuiven later aan voor het feest. Meestal zijn daggasten degenen die dicht bij het bruidspaar staan, zoals familie en goede vrienden.
Officieel is een huwelijksvoltrekking openbaar, dus als je dit intiem wilt houden, vermeld dan het tijdstip niet op de uitnodiging voor de avondgasten.
Soms is alleen het diner voor een select gezelschap, terwijl de ceremonie en het feest voor een bredere groep toegankelijk zijn. Maak dan duidelijk of gasten zelf een plek moeten zoeken om te dineren.
Een handige manier om dit alles overzichtelijk te maken, is door een tijdlijn op de kaart te zetten - zoals bij deze kaart. Een andere optie is om een extra kaartje mee te sturen met daarop het programma. Zo blijft de hoofdkaart voor alle gasten hetzelfde, en wisselt alleen het extra kaartje.
Zorg voor een duidelijke vermelding van de trouwlocatie, inclusief het adres. Heb je meerdere locaties? Geef dan ook aan hoe gasten van de ene locatie naar de andere kunnen komen.
Laat je ceremoniemeester het programma controleren: is voor iedereen duidelijk wat er op elk moment wordt verwacht?
Een ceremoniemeesterbrief is een brief met daarop handige aanvulling zoals alle praktische informatie voor de gasten. Deze wordt vaak door de ceremoniemeester geschreven, maar het kan natuurlijk ook door jullie samen. Denk hierbij aan:
- Speeches: kunnen gasten iets voorbereiden, en bij wie melden ze zich daarvoor?
- Dresscode
- Cadeauwensen
- Tips voor overnachtingen in de buurt
- RSVP-instructies
- Contactgegevens voor dieetwensen
- Foto- en socialmediabeleid: mogen gasten foto’s maken tijdens de ceremonie? Is er een hashtag? Wanneer mogen foto’s geplaatst worden?
Hier zijn wat ideeën voor teksten die jullie kunnen gebruiken:
Een bruiloft draait natuurlijk om jullie als stel! Maak de trouwkaart persoonlijk door bijvoorbeeld een songtekst uit jullie favoriete lied, een mooi gedicht, of een foto van jullie toe te voegen.
Dit kun je eenvoudig zelf doen in de editor.
Het is erg mooi om al je trouwdrukwerk in dezelfde stijl te houden. Denk hierbij aan menukaarten, een gastenboek, naamkaartjes, bedankjes, en een welkomstbord. De trouwkaart kan hierbij als uitgangspunt dienen.
Heb je hulp nodig met het ontwerpen van jullie trouwhuisstijl, of willen jullie bijvoorbeeld een uniek logo of element toevoegen? Neem gerust contact met ons op, we helpen graag om jullie bruiloft nog specialer te maken!