Organiseer het perfecte kraamfeest: onze tips

Kraamfeest

Na de bevalling komt er veel op je af: een nieuwe baby, een nieuw ritme en allerlei emoties. Het kan vermoeiend zijn om steeds kraambezoek te ontvangen, zeker als je een grote familie of veel vrienden hebt.

Een kraamfeest of babyborrel is dan een handige oplossing: je ontvangt alle visite in één keer, waardoor je op andere momenten rust hebt. Natuurlijk komt er bij het organiseren van zo'n feest ook wat werk kijken, maar met de juiste hulp en voorbereiding kan het een geweldige manier zijn om de komst van je baby te vieren. Hier zijn onze tips voor het organiseren van een kraamfeest.


Uitnodiging 

Een kraamfeest vindt meestal 4 tot 8 weken na de bevalling plaats. Het handigst is om de uitnodiging voor het kraamfeest direct mee te sturen met het geboortekaartje. Denk goed na over wie je wilt uitnodigen. Vaak komt directe familie ook op kraambezoek, terwijl het kraamfeest meer gericht kan zijn op vrienden, kennissen en verdere familie.

Een apart kaartje voor het kraamborrel is handig. Zo kun je duidelijk aangeven wie je uitnodigt voor het feest en wie alleen een geboortekaartje ontvangt. Je stuurt wellicht wel een geboortekaartje naar je collega’s, maar deze wil je bijvoorbeeld niet uitnodigen voor het feest. Markeer in je adressenlijst bij wie je het extra kaartje toevoegd.

Vermeld op de uitnodiging de datum, locatie en tijd, en vergeet niet een eindtijd aan te geven. Drie uurtjes is lang genoeg voor een kraamfeest. Het is leuk als de uitnodiging in dezelfde stijl is als je geboortekaartje. Bekijk hier onze collectie met standaard kraamborrelkaartjes. Heb je hulp nodig bij het ontwerpen? Laat het ons weten, we helpen je graag!


Locatie: thuis of ergens anders? 

Het grote voordeel van het afhuren van een locatie is dat je niet met de rommel zit na het feest. Bovendien scheelt het veel werk in de voorbereiding en kunnen zij vaak ook de catering verzorgen. Als je veel gasten verwacht, kan dit een prettige optie zijn. Zorg er wel voor dat je op tijd een locatie boekt.

Aan de andere kant kan het thuis organiseren van het kraamfeest ook fijn zijn. Jij en je baby kunnen je gemakkelijk terugtrekken voor een rustmoment of voeding, en je hebt alle benodigdheden voor je baby bij de hand. Het is ook een stuk goedkoper.

 

Catering 

Als je budget het toelaat, is het heerlijk om een cateraar in te schakelen. Zo hoef je geen boodschappen te doen en niet lang in de keuken te staan. Zij regelen meestal ook servies en dergelijke, dus daar heb je geen omkijken meer naar.

Zonder cateraar kun je het jezelf ook gemakkelijk maken. Koop voorgesneden stokbrood, kant-en-klare tapas en bestel je taart gewoon bij de HEMA. Niemand verwacht hele ingewikkelde hapjes op een kraamfeest. Vraag gerust om hulp van je (schoon)moeder, zus of een goede vriendin; ze vinden het vast leuk om een handje te helpen.


Aankleding en cadeaus 

Wij zijn groot fan van thema’s voor feesten. Pinterest is je beste vriend voor het vinden en uitvoeren van een thema. Dit hoeft niet groots te zijn. Kies bijvoorbeeld roze als thema en koop een roze tafelkleed, servetten, wegwerpbordjes en ballonnen. Met roze cupcakes, roze muisjes op beschuit en een roze bietenhummus voor op je stokbrood is je feest al snel helemaal in thema. Trek zelf ook iets in de themakleur aan, en je bent klaar!

Als aankleding is het ook leuk om een aantal foto’s van de baby te printen. Hang deze bijvoorbeeld op of maak een fototaart. Zo kan iedereen op het kraamfeest je baby bewonderen, zonder dat de baby van hand tot hand hoeft te gaan. 

Voor cadeaus is het handig om een cadeaulijst te maken. Dit voorkomt dat je met 800 knuffelberen en 40 te kleine pakjes komt te zitten. Je kunt ook geld vragen voor een groot gezamenlijk cadeau.

 

Baby en kinderen

Bedenk van tevoren goed wat je met je baby wilt doen tijdens het kraamfeest. Wil je je baby te slapen leggen in het bedje of bij jou in de draagzak houden? Vind je het oké als iedereen je baby vasthoudt, of liever niet? Een baby is snel overprikkeld, dus het kan fijn zijn om je even te kunnen terugtrekken, vooral als je borstvoeding geeft.

Zorg ook voor de andere kinderen. Misschien kan een buurmeisje met de kleintjes spelen voor een zakcentje, zodat ook de kinderen een leuke tijd hebben.

 

Tot slot  

Vergeet niet te genieten van je eigen kraamfeest. Organiseer het op jouw manier, want het is jouw baby en jouw babyborrel. Veel plezier!