Zelf bruisballen maken

Nu het nieuwe jaar is aangebroken, kan je er niet omheen: de goede voornemens. Staat “meer ontspannen” bovenaan jouw lijstje? Dan is deze tutorial iets voor jou!

In bad gaan vinden wij ultiem ontspannen. Met een bruisbal creëer je gemakkelijk dat ‘spa-gevoel’ in huis. Afhankelijk van de ingrediënten, zijn bruisballen ook goed voor je huid – zo bevatten deze  bruisballen essentiële oliën en kokosolie. Het resultaat is een lekker zachte huid.

Een zelfgemaakte bruisbal maakt ook gegarandeerd indruk als cadeautje. deze bruisballen het heel goed in een “ontspanningspakket” voor iemand die dat goed kan gebruiken, misschien samen met de zelfgemaakte scrub die we eerder deelden. Succes gegarandeerd.

Tot slot is het maken van bruisballen erg leuk om te doen en een stuk makkelijker dan gedacht. Bonus: het huis rook heerlijk!

Zelfgemaakte bruisballen

 

Benodigdheden:

  • 240 gram baksoda (ook wel natriumbicarbonaat, baking soda of zuiveringszout genoemd)
  • 150 gram maïzena
  • 100 gram citroenzuur (citric acid)
  • 2 el water
  • 2 el kokosolie
  • 80 gram Epsom salt (ook wel bitterzout genoemd)
  • 5 druppels essentiële oliën
  • Kleurstof voor voedsel
  • Droogbloemen

De basis ingrediënten voor een bruisbal zijn maïzena, baksoda en citroenzuur. Met alle andere ingrediënten kun je variëren. Zo kan je bijvoorbeeld ook amandel- of olijfolie gebruiken, in plaats van de kokosolie.

Ook met de essentiële oliën kun je variëren. Populaire oliën zijn lavendelolie voor de ontspanning of eucalyptus voor meer energie en bij een verstopte neus, maar online is er vanalles te koop. Voor de bruisballen op de foto gebruikten wij deze lavendel, eucalyptus, citroen en rozemarijn.

Wij gebruikten gele kleurstof en roze voor het voorbeeld. Let goed op dat je kleurstof voor voedsel gebruikt, zodat het veilig is om in te liggen. Dit geldt ook voor de bloemblaadjes – je wilt zeker weten dat deze biologisch afbreekbaar en veilig zijn.

Om de bruisballen te maken heb je tot slot ook een mal nodig. Online zijn die te koop – bijvoorbeeld hier – maar anders kan je ook plastic, vulbare kerstballen gebruiken – zoals deze. We hebben zelfs voorbeelden gezien met muffinvormen!

Zo maak je de bruisballen

Meng de maïzena, baksoda, citroenzuur en zout door elkaar in een bak. Als je verschillende kleuren wilt maken, verdeel de ingrediënten dan over verschillende kommen. Meng alles goed door elkaar met een houten lepel om klontjes te voorkomen.

Meng in een ander bakje de kokosolie (smelt het eerst even) met de essentiële oliën, kleurstof en water.

Voeg de ‘natte’ ingrediënten beetje bij beetje toe aan de ‘droge’ ingrediënten met een theelepel. Doe dit erg langzaam, als het mengsel erg gaat schuimen doe je het te snel.

Zodra alle ingrediënten gemengd zijn, probeer dan het mengsel samen te drukken met je handen. Als het mengsel uit elkaar valt, voeg dan een beetje meer water of olie toe, maar – wederom – doe dit langzaam!

Doe het mengsel in de mallen en druk het goed aan. Als je een mal met twee delen gebruikt, vul dan elk deel en druk ze goed op elkaar.

Laat de bruisballen ongeveer een uur drogen in de mal en verwijder ze dan voorzichtig. Laat ze vervolgens nog een dag drogen alvorens ze te gebruiken.

 

Pin it! 

pinterest bruisballen diy

Gerelateerde posts